עיכוב בהמראה יכול להיות סביר וסביל ומצד שני יכול להפוך לסיוט של ממש כאשר העיכוב משמעותי וגורם לנזק של ממש. על מנת למנוע את המקרים הללו ולהבטיח פיצוי לנוסעים במקרה שכזה, נחקק חוק שירותי תעופה לפני מספר שנים וכדאי שתכירו את הזכויות שלכם במסגרת החוק.
חברות התעופה במשך שנים ארוכות מדי נחשבו לבעלות הגנה מיוחדת מבחינת החוק בכל הקשור למחויבות שלהם כלפי הנוסעים שרכשו כרטיסי טיסה. רוב החברות הן חברות זרות ולחלקן אין אפילו נציגות רשמית בישראל ועל כן לנוסעים שנפגעו מהחברות הללו בגלל שירות לוקה בחסר, היה קושי לתבוע פיצויים כלשהם. חוק שירותי תעופה שינה את חוקי המשחק מקפצה לקצה.
מהו חוק שירותי תעופה?
חוק שירותי תעופה המוכר גם בתור חוק טיבי על שם חבר הכנסת שחוקק אותו, הוא חוק שנועד להסדיר את היחסים בין חבורת התעופה ובין הלקוחות שלהן (הנוסעים). חשוב לציין שהחוק לא נחקק נגד חברות התעופה הוא מעניק להן גם כן הגנות שונות אך בעיקר הוא נותן מענה למקרים שהיו נפוצים יחסית ופגעו בלקוחות. היום המקרים הללו, גם בזכות החוק הזה, הפכו לשכיחים הרבה פחות.
המקרים המרכזיים בהם עוסק חוק שירותי תעופה:
- פיצוי על הקדמת טיסה – חברת תעופה שמקדימה את הטיסה שלה חייבת להעביר הודעה מסודרת ללקוח שלה לפחות 14 יום מראש על כך. אם לא תעשה זאת והלקוח יגיע לשדה התעופה באיחור ולכן יפספס את הטיסה שהוקדמה, הוא יהיה זכאי לפיצוי כספי בדיוק כמו במקרה של ביטול טיסה.
- פיצוי על אובר בוקינג – הורדה מהמטוס בשל רישום יתר היא אחד המקרים של עוגמת נפש הגדולים ביותר שיכולות להיות, עוד לפני הנזקים הנוספים שהיא יכולה להוביל להם. חברת התעופה לרוב תציע פיצוי בשדה התעופה עצמו עבור הלקוחות שבמצב כזה, כמו טיסה אחרת בתנאים משופרים או החזר חלקי של עלות הטיסה וכן הלאה. מעבר לכך היא מחויבת על פי החוק למתן פיצוי כמו במקרה של ביטול טיסה.
- פיצוי על עיכוב בטיסה – המקרים הנפוצים ביותר הם אלו של עיכובים בטיסה. מקרים כלאו נחשבים "סבירים" עד שעתיים מהזמן המקורי אך מעבר לכך כבר מחייבים את חברת התעופה לתת שירותי מזון, שתיה ותקשורת לנוסעים המעוכבים שלה. אם העיכוב עולה על 5 שעות יהיה על חברת התעופה לפצות את הנוסעים בהחזר מלא על כרטיס הטיסה או מציאת טיסה חלופית. עיכוב בהמראה מעבר לטווח זמן של 8 שעות דינו כדין של ביטול טיסה והלקוח יהיה זכאי לפיצוי כספי לפי הקבוע בחוק לגבי יעד הטיסה שלו.
- פיצוי על ביטול טיסה – מקרים של ביטול טיסה לחלוטין או של מקרים הנחשבים כביטול טיסה, מחייבים מתן פיצוי כספי לנוסעים. הפיצוי נקבע על פי 3 מדרגות שונות שמתייחסות למרחק של יעד הטיסה מהמקום בו הנוסע נמצא. הפיצוי הוא בסך של כמה אלפי שקלים.
- פיצוי על פספוס טיסה – טיסת המשך שמאחרים אליה בגלל עיכוב בטיסה הקודמת מעניק לנוסע זכויות כמו אלו של כל עיכוב או ביטול טיסה (באופן יחסי למקרה כמובן).
במידה ואתם מוצאים את עצמכם זכאים לפיצויים מחברת תעופה בשל אחד מהמקרים הנ"ל, ניתן להשתמש בשירות של אייר הלפ (AIR HELP) ולהתחיל בהגשת תביעה און ליין כנגד חברת התעופה, בין אם היא חברה מקומית או זרה.
המאמר נכתב בשיתוף עם אתר Flight Refund שמתמחה במימוש זכויות נוסעים מול חברות התעופה.